Ανήκετε σε αυτούς που αναζητούν τα οφέλη της καθιστικής ζωής; Πού ακούσατε κάτι τέτοιο; Μήπως ανήκετε στην ομάδα των τεμπέληδων;
Εντάξει… εντάξει… δεν έχετε πολύ χρόνο για γυμναστική! Αν σας λέγαμε ότι η γυμναστική δεν αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά την γενικότερη υγεία του οργανισμού σας;
Το ξέρετε ότι η καθιστική ζωή, σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, προκαλεί παχυσαρκία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων σοβαρών παθήσεων;
Η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να δράσει προληπτικά έως και θεραπευτικά. Ενδεχομένως, και σας το ευχόμαστε, ο κώδων του κινδύνου να μην έχει χτυπήσει ακόμα για την υγεία σας, ωστόσο παραφράζοντας μια παροιμία των αρχαίων ημών προγόνων θα ξεκινήσω με μια πολύτιμη συμβουλή, λέγοντας ότι «εν αρχή ην… η πρόληψη» και θα συνεχίσω παρουσιάζοντάς σας 7 σημαντικούς ιατρικούς λόγους για να βάλετε κίνηση στη ζωή σας και τους τρόπους που μπορεί να δράσει ευεργετικά και προληπτικά.
1. Χοληστερίνη
Bad versus Good: Η αυξημένη χοληστερίνη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες που αφορούν την καρδιά και το κυκλοφορικό. Η υπερλιπιδαιμία του αίματος ευνοεί την ανάπτυξη αρτηριοσκληρωτικής πλάκας που στη συνέχεια μετατρέπεται σε θρόμβους στις αρτηρίες. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερίνης, η «κακή» (LDL) κι η «καλή» (HDL). Η «κακή» εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων των αρτηριών αποφράσσοντας τις ενώ η «καλή» τις καθαρίζει μεταφέροντας το πλεόνασμα χοληστερίνης από τους ιστούς και τις αρτηρίες στο συκώτι, όπου μετατρέπεται σε χολικά οξέα και αποβάλλεται από τον οργανισμό.
Οφέλη άσκησης: Η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά τη σχέση μεταξύ καλής και κακή χοληστερίνης. Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που ασκούνται έστω και ελάχιστα παρουσιάζουν μεγαλύτερες τιμές «καλής» χοληστερίνης σε σύγκριση με τους λάτρεις της καθιστικής ζωής. Φροντίστε τη διατροφή σας αποφεύγοντας λιπαρές τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη όπως τυριά, τυποποιημένα προϊόντα, τηγανιτά, γλυκά και ασκηθείτε.
Extra Tip: Με τη σωματική άσκηση καίτε θερμίδες και λίπη και περιορίζετε την πλεονάζουσα χοληστερίνη μειώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
2. Υπέρταση
Τιμές στα ύψη: Ένας άλλος βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες είναι η υψηλή πίεση, με τη μικρή να υπερβαίνει την τιμή του 90 και τη μεγάλη την τιμή του 130. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει συγκεκριμένη αιτία, με πιο διαδεδομένη το άγχος. Για να τη διατηρείτε υπό έλεγχο αρκεί διατροφή με χαμηλή πρόσληψη άλατος, το οποίο αυξάνει την πίεση, και ήπια αλλά συστηματική σωματική άσκηση.
Οφέλη άσκησης: Έχει παρατηρηθεί ότι η συστηματική άσκηση, 2-3 φορές την εβδομάδα, ασκεί τον καρδιαγγειακό μηχανισμό και διατηρεί την πίεση σε χαμηλά επίπεδα (κάτω του 90 για τη μικρή και του 130 για τη μεγάλη). Έτσι προφυλάσσονται η καρδιά κι οι αρτηρίες από τον κίνδυνο παθήσεων καθώς η υψηλή πίεση ευνοεί τη δημιουργία «μικροτραυμάτων» στις αρτηρίες, με τη συσσώρεύση αρτηριοσκληρωτικής πλάκας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και αποπληξίας.
Extra Tip: Ακόμη και στις περιπτώσεις λήψης φαρμάκων η προσεγμένη διατροφή και συστηματική άσκηση είναι θεμελιώδεις.
3. Στρες
Stress management: Οι απαιτήσεις της δουλειάς, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η κούραση της καθημερινότητας δημιουργούν μια βιασύνη δεν αφήνει ανεπηρέαστη την υγεία σας. Το στρες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού σας με αποτέλεσμα την επιρρέπεια σε μικροπαθήσεις, μολύνσεις, φλεγμονές. Επίσης μπορεί να αυξήσει την πίεση και να προκαλέσει κρίσης άγχους και ψυχοσωματικές ασθένειες.
Οφέλη άσκησης: Η άσκηση είναι το βασικό φάρμακο κατά του άγχους. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα ενισχύει την παραγωγή ενδορφίνης, χημική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό, και έχει ηρεμιστική δράση είτε απομακρύνοντας την ένταση είτε βοηθώντας τους «αθεράπευτα» αγχώδης να την αντιμετωπίσουν καλύτερα.
Extra Tip: Αν ξεκλέβετε έστω και μισή ώρα της ημέρας για άσκηση έστω και για έναν περίπατο μετά θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να συνεχίσετε την ημέρα σας.
4. Διαβήτης
Έχει τύπο: Το πλεόνασμα σακχάρων στο αίμα που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όργανα και μηχανισμούς. Διακρίνεται σε διαβήτη τύπου 1, ο λεγόμενος νεανικός διαβήτης που οφείλεται σε προβληματική δραστηριότητα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού και επιτίθεται στο πάγκρεας μειώνοντας τα αποθέματα ινσουλίνης, και στο διαβήτη τύπου 2 που συνδέεται με την παχυσαρκία.
Οφέλη άσκησης: Η άσκηση βοηθάει είτε στην πρόληψη είτε στη θεραπεία του διαβήτη. Η σωματική δραστηριότητα οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων σακχάρων, απαραίτητα για την εργασία των μυών. Μ’ αυτό τον τρόπο διατηρούνται υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος (γλυκαιμία) και στους υγιείς ανθρώπους αυτό σημαίνει πρόληψη. Στους διαβητικούς ωστόσο το πλεόνασμα του σακχάρου στην καρδιά και τις αρτηρίες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Extra Tip: Με την άσκηση διατηρούνται υπό έλεγχο άλλοι επικίνδυνοι παράγοντες (υψηλή πίεση, χοληστερόλη) που σε συνδυασμό με το διαβήτη συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
5. Όγκοι
Μάστιγα της εποχής: Τα αίτια της εμφάνισης όγκων είναι πολυσύνθετα και σε πολλές περιπτώσεις ασαφή ωστόσο διάφορες μελέτες υποδεικνύουν τη συσχέτιση της καθιστικής ζωής με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών όπως ο όγκος του παχέως εντέρου ή του μαστού, που εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα με την ελάχιστη σωματική δραστηριότητα.
Οφέλη άσκησης: Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και κατά συνέπεια στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης όγκου που πλήττει συχνότερα τα παχύσαρκα άτομα. Στην περίπτωση του όγκου του μαστού, τα παραπανίσια κιλά ευνοούν την τεράστια παραγωγή οιστρογόνων τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι ευνοούν την ανάπτυξη καρκινωμάτων. Στην περίπτωση του όγκου του παχέως εντέρου η ασθένεια πλήττει κυρίως άτομα που παρουσιάζουν κοιλιακό λίπος, το οποίο προκαλεί αλλαγές στις ορμονολογικές εκκρίσεις, αλλάζει τις συνήθειες του εντέρου, οδηγώντας σε αδράνεια ουσίες που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο.
Extra Tip: Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τους πρώην ασθενείς καθώς βοηθά στη μείωση του κινδύνου υποτροπιασμού.
6. Παχυσαρκία
Δεν κάνει διακρίσεις: Το υπερβολικό βάρος όπως προείπαμε μπορεί να είναι η αιτία πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η εμφάνιση όγκων. Σύμφωνα με έρευνες η παχυσαρκία έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια και δεν αφορά μόνο τους ενήλικες. Σύμφωνα με έρευνες το 15% των παιδιών είναι παχύσαρκα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν καρδιοπαθείς στα 30-35 έτη.
Οφέλη άσκησης: Η αεροβική, δηλαδή η άσκηση που προκαλεί εφίδρωση βοηθάει στην απώλεια θερμίδων και κατά συνέπεια βάρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς αρκεί να χάσετε το 10% του βάρους σας (αν ζυγίζεται 90 κιλά αρκεί να χάσετε τα 9) και θα έχετε αποκομίσει τα βασικά οφέλη της άσκησης. Ωστόσο στην περίπτωση πολλών κιλών την άσκηση πρέπει να συνοδεύει η κατάλληλη δίαιτα.
Extra Tip: Το είδος και η διάρκεια άσκησης πρέπει να συνίστανται από γιατρό ή προσωπικό γυμναστή καθώς οι υπέρβαροι ως παρθένοι οργανισμοί στην άθληση χρειάζονται βαθμιαία εισαγωγή.
7. Οστεοπόρωση
Γυναικείο προνόμιο: Συνηθισμένη ασθένεια των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τη μείωση των μεταλλικών στοιχείων των οστών, τα οποία γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε ατυχήματα. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία και συνίσταται στη μείωση έκκρισης γυναικείων ορμονών, που έχουν άμεση σχέση με τους μηχανισμούς διατήρησης γερού σκελετού.
Οφέλη άσκησης: Η πρόληψη της οστεοπόρωσης συνίσταται από την παιδική ηλικία με την συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (όπως το γάλα και παράγωγά του). Επίσης είναι σημαντικός ο ήλιος καθώς βοηθάει τον οργανισμό να παράγει την ιδανική ποσότητας βιταμίνης D, θεμελιώδης στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Η σωματική δραστηριότητα κάνει τα οστά πιο γερά μειώνοντας τον κίνδυνο των καταγμάτων. Στους ήδη πάσχοντες συνίστανται ήπιες μορφές άσκησης όπως η γιόγκα, το τρέξιμο και οι περίπατοι για να αποφευχθούν τραυματισμοί. Για τους νέους συνίστανται αθλήματα που «επιβαρύνουν» τον σκελετό με το βάρος του σώματος με αποτέλεσμα την ενδυνάμωσή του.
Extra Tip: Η κολύμβηση και το άκουα αερόμπικ δεν συνίστανται στην περίπτωση πρόληψη καθώς το νερό μειώνει το βάρος του σώματος και κατά συνέπεια δεν ενδυναμώνεται στο μέγιστο ο σκελετός.
Άσκηση σημαίνει καλή ποιότητα ζωής!
Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής γιατί μειώνει την κούραση και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Smart fitness tips
Σύμφωνα με τους ειδικούς και ένας απλός καθημερινός 30λεπτος περίπατος αρκεί για να μας διατηρεί σε φόρμα. Αν δεν έχετε χρόνο ούτε γι’ αυτό ακολουθήστε μερικά έξυπνα τρικ για να… «μπείτε σε κίνηση»:
- Δώστε ρεπό στη μαμά και καθαρίστε το σπίτι μόνες σας.
- Αφήστε το ασανσέρ και ανεβείτε με τα πόδια.
- Σηκωθείτε να πάρετε το τηλέφωνο και μη φωνάζετε να σας το φέρουν.
- Κατεβείτε στην προηγούμενη στάση και περπατήστε.
Έρευνα
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 6 στα 10 άτομα στον κόσμο δεν ξέρουν τι θα πει σωματική άσκηση. Το 63% των ανθρώπων γνωρίζουν τα οφέλη της άσκησης και το 25% δηλώνει άγνοια. Αν ανήκετε στο 25% μάθετε ότι η έλλειψη άσκησης αυξάνει μιάμιση φορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και το 16% των περιπτώσεων διαβήτη και όγκου του παχέος εντέρου οφείλονται στην καθιστική ζωή.
Διαβάστε επίσης...
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ , ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η διαδικτυακή συνάντηση συνδέεται με διαφορές στο γάμο.
ΠερισσότεραΟι κίνδυνοι να αφήσετε το παιδί σας μόνο στο σπίτι
Στην πραγματικότητα, το να αφήνετε το παιδί σας μόνο του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εγκατάληψης
Περισσότερα