ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
«Η τροφή είναι το φάρμακό σου και το φάρμακο η τροφή σου» είναι ένα από τα γνωστά αποφθέγματα του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής. Όμως η έννοια της παραπάνω πρότασης δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζουμε. Σίγουρα, επιλέγοντας τις σωστές τροφές στην καθημερινότητά μας, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά εποχής, χωρίς λιπάσματα και δηλητήρια, σούπερ τροφές όπως τα φύτρα, το σιταρόχορτο και τροφές με υψηλή διατροφική αξία και βιταμίνες, μπορούμε να αποφύγουμε ή και να αντιμετωπίσουμε πολλές ασθένειες. Όμως είναι αρκετό αυτό για να εξασφαλίσουμε υγεία και μακροζωία;
Το περιοδικό ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια με το σλόγκαν «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ» και πράγματι είναι ο τέλειος σύμμαχος για να κατανοήσουμε την ασθένεια, να ανακαλύψουμε τα μυστικά της υγείας, είναι ο σύμμαχος για την αντιγήρανση, τη μακροζωία, την ολιστική υγεία. Δηλητηριάζουμε τον οργανισμό μας καθημερινά μέσω της διατροφής που μας «επιβάλλει» η πανίσχυρη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και μέσω του αέρα που αναπνέουμε, του στρες που μας δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά και την πληθώρα των φαρμάκων «για πάσα νόσο».
Το βιβλίο αυτό είναι ένα επιστέγασμα επιλεγμένων άρθρων του περιοδικού ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ. Μια μακρόχρονη εργασία έρευνας και αρθρογραφίας που ξεπερνά μία δεκαετία την επιστημονικής ομάδας του περιοδικού αλλά και αρκετών συνεργατών και που έχω την τιμή να καταγράψω σε αυτή την πολυεπίπεδη έκδοση. Ο Ιπποκράτης πριν από 2500 χρόνια δίδαξε την πρόληψη και τη θεραπεία μέσω διατροφής. Η έκδοση αυτή ευελπιστεί, να σας μυήσει στα μυστικά της αλλά και να σας βοηθήσει ώστε να κατακτήσετε την γνώση της πρόληψης για υγεία, ευεξία και μακροζωία.
2.000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ!
ΕΝΤΕΡΟ: Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ή Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Η dr.Jackie D. Wood, καθηγήτρια Φυσιολογίας, Κυτταρικής Βιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιo, υποστηρίζει ότι: «Αντί η μητέρα Φύση να προσπαθεί να στοιβάξει εκατό εκατομμύρια νευρώνες σε κάποιο μέρος στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό και μετά να στέλνει επιμήκεις διασυνδέσεις με το εντερικό σύστημα, το κύκλωμα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα συστήματα που χρειάζονται έλεγχο».
Το να μιλάμε για δύο εγκεφάλους μπορεί να ηχεί σαν ιστορία επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτοί έχουν νόημα κυριολεκτικά και εξελικτικά.
«Αυτό που κάνουν οι εγκέφαλοι είναι έλεγχο συμπεριφοράς», λέει η dr. Wood. «Ο εγκέφαλος των εντέρων έχει αποθηκεύσει στα νευρικά του δίκτυα και ποικιλία προγραμμάτων συμπεριφοράς, σαν μια βιβλιοθήκη. Η κατάσταση πέψης των τροφών καθορίζει ποιο πρόγραμμα από τη βιβλιοθήκη ανακαλούν και λειτουργούν τα έντερα».
Όλο και περισσότερες μελέτες προσανατολίζονται στη θεώρηση ότι το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού μας και επιπλέον στο ότι τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου τη ρυθμίζει το υγιές έντερο. Στην πραγματικότητα, το έντερο περιέχει τόσους νευροδιαβιβαστές όσους δεν έχει ο ίδιος ο εγκέφαλος. Όταν το έντερο δεν λειτουργεί σωστά, δεν παράγεται αρκετή σεροτονίνη (η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Η βασική της λειτουργία είναι η ολοκλήρωση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και φυλάσσεται κυρίως στα αιμοπετάλια του κυκλοφορικού συστήματος. Η σεροτονίνη θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο κεντρικό νευρικό σύστημα ως νευροδιαβιβαστής στη ρύθμιση της επιθετικότητας, του θυμού, της θερμοκρασίας του σώματος, της ψυχικής διάθεσης, της όρεξης και πολλών άλλων), με αποτέλεσμα τη μη ομαλή λειτουργία ολόκληρου του εγκεφάλου.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο Πάρης Αλεξανδράκης κατοικεί στην Αθήνα και είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας πολλών βιβλίων υγείας και διατροφής, όπως το «Για πάντα νέοι», «Συνδυασμοί τροφών», «Στοπ στον χρόνο», «Η πράσινη βίβλος», «170 αλήθειες για την υγεία», «Το αλφαβητάρι των βοτάνων» και άλλα.
Σελίδες 440
Κατηγορία: Υγεια-Ευεξία
Διαβάστε επίσης...
Νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο των ωοθηκών μέσω δειγμάτων ούρων
Μια πολλά υποσχόμενη νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε ενδεχομένως να εντοπίσει τον καρκίνο των ωοθηκών στα ούρα
ΠερισσότεραΠόσο ασφαλή είναι τα μαγειρικά σας σκεύη; Τι να διαλέξετε;
Ο τρόπος με τον οποίο επικαλύπτεται ένα είδος μαγειρικού σκεύους μπορεί να επηρεάσει το πόσο υγιεινό (ή ασφαλές) είναι.
ΠερισσότεραΖοχός ή ζοχιά: Ένα εκπληκτικό φάρμακο!
Ο ζοχός είναι από τα ποιο γνωστά άγρια χόρτα που μαζεύουμε.
Περισσότερα