Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στην ορθοπεδική

Είναι γεγονός πως ένα από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της εποχής στην οποία ζούμε είναι η θεαματική πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης συνάμα. Προβλήματα υγείας που μας ταλάνιζαν και επιβάρυναν σημαντικά την ποιότητα της ζωή μας ελαττώθηκαν και ίσως ορισμένα από αυτά ακόμη και να έχουν εξαφανιστεί.

rompotiki-xeirourgiki-stin-orthopediki

Ένα από τα τεχνολογικά άλματα, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκαν και έφεραν νέα πνοή στο ιατρικό σύστημα και στη ζωή των ασθενών αποτελεί η ρομποτική χειρουργική που ήρθε να διευκολύνει και να ανεβάσει το επίπεδο αντιμετώπισης πληθώρας περιστατικών και περιπτώσεων σε διάφορους τομείς της ιατρικής επιστήμης και ιδιαιτέρως στον κλάδο της ορθοπεδικής.

Πιο συγκεκριμένα, η ρομποτική χειρουργική με τις Προηγμένες και πρωτοποριακές της μεθόδους, ευρέως αναγνωρισμένες και άκρως αποτελεσματικές παγκοσμίως τόσο σε χώρες της Ευρώπης όσο και στην Ασία και την Αμερική, έφτασε και στη χώρα μας σε μία προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης ή και αναδιαμόρφωσης του ιατρικού τοπίου.

Εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, όλου του ηλικιακού φάσματος, έχει υποστεί τραυματισμούς ή ταλαιπωρείται από διάφορες χρόνιες παθήσεις των αρθρώσεων, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Με άλλα λόγια, επηρεάζεται αισθητά η σωματική τους υγεία, καταπονούνται και αναγκάζονται να ζουν με κινητικές δυσκολίες.

Πολύ συχνά ο δρόμος του χειρουργείου αποτελεί μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα και δραστικά το εκάστοτε πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν. Ειδικότερα, διενεργούνται κατά κύριο λόγο επεμβάσεις ακολουθώντας την κλασσική και διαδεδομένη μέθοδο της αρθροπλαστικής, οι οποίες βεβαίως καλύπτουν και εξυπηρετούν τον σκοπό τους.

Ωστόσο, παράλληλα έχουν γίνει οι πρώτες πολύ σημαντικές προσπάθειες της ρομποτικής τεχνολογίας που κρίθηκαν τελεσφόρες και τα χειρουργεία που, εν προκειμένω, διεξήχθησαν μέσω του χειρισμού ρομποτικών συστημάτων, στέφθηκαν με επιτυχία.

Συνεπώς, η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στον τομέα της ορθοπεδικής παρέχει την απαιτούμενη ακρίβεια, ασφάλεια και δυναμική εξέλιξης. Τα καινοτόμα ρομποτικά συστήματα, στα κατάλληλα βεβαίως χέρια εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων ορθοπεδικών χειρουργών εξασφαλίζουν τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος των ορθοπεδικών εγχειρήσεων, όπως είναι αυτές στα ισχία και τα γόνατα.

Η εμφανής μείωση του χρόνου αποκατάστασης του ασθενούς, ο περιορισμός των ενδεχόμενων επιπλοκών, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιείται είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που τη διακρίνουν.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της συνεισφοράς της ρομποτικής τεχνογνωσίας και μεθόδου είναι η δυνατότητα αποφυγής μιας ολικής αρθροπλαστικής επέμβασης παραδείγματος χάριν. Αναλυτικότερα, πριν προβούμε σε μια ολική αρθροπλαστική του γόνατος, για παράδειγμα, με τη βοήθεια τον ρομποτικών πλοηγών δύναται να αντικατασταθεί αποκλειστικά το παθολογικό τμήμα του χόνδρου της άρθρωσης, δίχως να κρίνεται αναγκαία μια ολική αντικατάσταση. Καθιστώντας και τη μετέπειτα αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης άμεση και ανώδυνη.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι σύνηθες φαινόμενο να υποβάλλονται οι ασθενείς σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις είτε ολικής είτε μερικής αντικατάστασης μέσω της ρομποτικής υποβοήθησης.

Συμπερασματικά, η ρομποτική τεχνική, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, ανοίγει νέα πεδία, διευρύνει τους επιστημονικούς ορίζοντες και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, θα λέγαμε στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο των ήδη υπαρχουσών τεχνικών. Με βήματα προσεκτικά και σταθερά και με πάμπολλα οφέλη για την επιστήμη, τις υπηρεσίες υγείας και για τον ίδιο τον άνθρωπο, τα ρομπότ απ’ ότι φαίνεται ήρθαν για να μείνουν.