library
  
 
   
     

ΛΑΙΜΟΣ ΚΑΙ ΝΤΕΚΟΛΤΕ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΑΣ!
ΛΑΙΜΟΣ ΚΑΙ ΝΤΕΚΟΛΤΕ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΑΣ!

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Αγοράζετε την καλύτερη αντιρυτιδική κρέμα για το πρόσωπο και τα μάτια και πιστεύετε ότι έτσι καταφέρνετε να κρύβετε δέκα χρόνια από την ηλικία σας; Κάνετε λάθος! Μπορεί το δέρμα του προσώπου να μαρτυρά τις περισσότερες φορές την ηλικία μιας γυναίκας, όμως εξίσου προδοτική είναι και η επιδερμίδα του λαιμού και του ντεκολτέ. Μην την παραμελείτε λοιπόν!

Ανακαλύψτε τις καλύτερες στοχευμένες περιποιήσεις για να διατηρείτε φρέσκια, σφριγηλή και νεανική αυτήν την περιοχή του σώματος, που αποτελεί ισχυρό σύμβολο θηλυκότητας.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Αυτό υποστηρίζουν οι αισθητικοί σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του λαιμού και του ντεκολτέ. Με συστηματικές περιποιήσεις ομορφιάς, απλές κινήσεις αυτομασάζ και σωστή στάση του σώματος μπορείτε να προλάβετε ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε πρώτα από όλα είναι το δέρμα αυτής της περιοχής έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό του προσώπου: είναι φτωχό σε σμηγματογόνους αδένες και έχει μικρότερη κυτταρική πυκνότητα. Με λίγα λόγια, το αμυντικό στρώμα του είναι πιο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να το κάνει πιο εκτεθειμένο στην επιθετική δράση των εξωτερικών παραγόντων, όπως των ηλιακών ακτινών, της μόλυνσης και του κρύου. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι επιρρεπές στην ξηρότητα και τα σημάδια του χρόνου.

Οι εχθροί του ωραίου ντεκολτέ

-Οι υποστηρικτοί μύες του λαιμού είναι πολύ λεπτοί, με συνέπεια να χάνουν εύκολα τον τόνο τους.

-Οι λάθος στάσεις του σώματος, όπως για παράδειγμα η στάση με κυρτούς ώμους ή σκυφτή πλάτη, ευνοούν την πρόκληση ρυτίδων και χαλάρωσης.

-Επιβαρυντικό ρόλο μπορεί να έχει και μία διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως επίσης και άλλες κακές συνήθεις, για παράδειγμα το κάπνισμα, που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

-Τέλος, μεγάλος εχθρός της επιδερμίδας του λαιμού και του ντεκολτέ είναι οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, οι οποίες συχνά βρίσκουν την εν λόγω περιοχή μη-προστατευμένη από κάποιο αντηλιακό προϊόν.

Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη και αξιολογήστε τον κίνδυνο

-Λαιμός κύκνου: Αν έχετε μακρύ και λεπτό λαιμό και θεληματικό πηγούνι, τότε θεωρείστε τον εαυτό σας τυχερό. Είστε προστατευμένη από την πρόωρη χαλάρωση, γιατί οι μύες σας σε αυτήν την περιοχή είναι, εκ φύσεως, πιο τονωμένοι. Αντιθέτως, αν ο λαιμός σας είναι κοντός, τότε είστε επιρρεπής στη δερματική χαλάρωση.

-Κυρτή πλάτη: Έχετε την κακή συνήθεια να περπατάτε με το κεφάλι σκυφτό ανάμεσα στους ώμους και την πλάτη καμπουριαστή; Σίγουρα, κινδυνεύετε περισσότερο από ρυτίδες στο λαιμό και το ντεκολτέ σε σχέση με όσες γυναίκες περπατούν με το πηγούνι ψηλά και το κεφάλι όρθιο. Η στάση αυτή λειτουργεί για τους μυς του λαιμού ως μία συνεχή τονωτική άσκηση.

-Διπλοσάγονο: Αν η συσσώρευση λίπους κάτω από τους σιαγόνες είναι χαρακτηριστικό πολλών γυναικών της οικογένειάς σας, τότε προσοχή: μπορεί να έχετε κληρονομήσει κι εσείς αυτή τη γενετική προδιάθεση. Φροντίστε περισσότερο την εν λόγω περιοχή.

1. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΕΣ

Το πηγούνι δεν θα πρέπει να αποτελεί ποτέ ένα αξεπέραστο σύνορο στη διαδικασία του καθαρισμού. Η περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ μπορεί να μην αποτελεί συχνά σημείο μακιγιάζ, όμως πάνω της κατακάθονται ίχνη σκόνης και νέφους, οπότε ο καθαρισμός δεν θα πρέπει να ξεκινάει από το μέτωπο και να σταματάει στο πηγούνι, αλλά να επεκτείνεται και παρακάτω. Ανακαλύψτε λοιπόν τα βασικά στάδια που θα πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή περιποίηση αυτής της ευαίσθητης περιοχής.

-Πρώτο στάδιο: καθαρισμός. Κάθε φορά που ξεβάφεστε, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε για το λαιμό και το ντεκολτέ τα ίδια προϊόντα που χρησιμοποιείτε και για το πρόσωπο: γαλάκτωμα και τονωτική λοσιόν. Ξεπλυθείτε καλά με χλιαρό νερό και, αν νιώσετε ότι το δέρμα τραβάει, τότε περάστε αμέσως ένα πιο ντελικάτο προϊόν καθαρισμού, κατά προτίμηση κάποιο που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός ή ο δερματολόγος σας.

-Δεύτερο στάδιο: ενυδάτωση. Γι’ αυτήν την περιοχή, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε προϊόντα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά, θρεπτικά, συσφιχτικά και αντιρυτιδικά συστατικά, αλλά και ενισχυμένα με φίλτρα κατά των υπεριωδών ακτινών.

-Τρίτο στάδιο: σύσφιξη. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την κρέμα προσώπου στην περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ, για να την κάνετε να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και παράλληλα να διεγείρετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, πραγματοποιήστε ένα εύκολο, αλλά πολύ αποτελεσματικό αυτομασάζ. Ακουμπήστε την παλάμη του ενός χεριού σας πάνω στη βάση του ντεκολτέ και ανεβείτε μέχρι το πηγούνι ασκώντας ελαφριές ρυθμικές πιέσεις, που να αγκαλιάζουν τον λαιμό. Έπειτα, περάστε στην πίσω πλευρά. Ξεκινήστε από τη βάση του αυχένα και, με απαλά χτυπηματάκια, κατεβείτε αργά προς τους ώμους, μέχρι όπου μπορείτε να φτάσετε.

-Τέταρτο στάδιο: τόνωση. Σκύψτε το πηγούνι σας μπροστά και στη συνέχεια τεντώστε προς τα πάνω τον αυχένα σας, σαν να προσπαθείτε να ψηλώσετε. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση 10 φορές τη μέρα για να τονώσετε τους μυς της περιοχής. Επιπλέον, μία φορά τη βδομάδα, πραγματοποιείτε μία ελαφριά θεραπεία απολέπισης, για να διεγείρετε την κυτταρική ανανέωση. Και τέλος, θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε συστηματικά αντιρυτιδικά προϊόντα που να συσφίγγουν και να αναδομούν την επιδερμίδα.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ ΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Τι να κάνετε πάντα

-Μετά τον επιμελή καθαρισμό του λαιμού και του ντεκολτέ, περνάτε ένα παγάκι πάνω από την περιοχή που καθαρίσατε. Έπειτα, ταμπονάρετέ την προσεχτικά με ένα απαλό απορροφητικό χαρτί και καλύψτε την με μία ζεστή εσάρπα για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να ανακτήσετε τη σωστή θερμοκρασία σώματος.

-Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μία κρέμα για το πρόσωπο ή το σώμα, απλώνετε την περίσσια ποσότητα που απομένει στα χέρια σας στον λαιμό με το προτεινόμενο αυτομασάζ (τρίτο στάδιο).

-Φοράτε πάντα ένα φουλάρι. Προστατεύει την περιοχή από το κρύο, αλλά και τις υπεριώδεις ακτίνες.

-Στα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης, μην χάνετε χρόνο: συνδυάστε ένα πιο ντελικάτο προϊόν καθαρισμού με μία πιο πλούσια κρέμα.

-Ακολουθείτε πάντα μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Τι να μην κάνετε ποτέ

-Όποτε πραγματοποιείτε αυτομασάζ, μεγάλη προσοχή στις κινήσεις σας, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι από το πηγούνι προς τα κάτω, αλλά ανοδικές. Διαφορετικά, ευνοείτε τον σχηματισμό διπλοσάγονου και τη μυϊκή χαλάρωση.

-Αποφύγετε τις ασκήσεις γυμναστικής του προσώπου που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα αυτές που σας βάζουν να φωνάζετε δυνατά μπροστά στον καθρέφτη τα γράμματα “U” και “X”, γιατί ουσιαστικά επιταχύνουν τον σχηματισμό των ρυτίδων.

-Μην περνάτε πολλές ώρες στο τηλέφωνο, στηρίζοντας το ακουστικό μεταξύ του αυτιού και του ώμου σας: είναι μία στάση που, πέρα από το ότι προκαλεί πόνο στον λαιμό, εντείνει τα σημάδια έκφρασης και μέρα με τη μέρα τροποποιεί το οβάλ σχήμα του προσώπου.

2. ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

-Πίλινγκ: Χρησιμεύει για την απομάκρυνση του επιφανειακού στρώματος του δέρματος, δηλαδή του πιο παλιού, και για τη διέγερση της παραγωγής νέου κολλαγόνου (βασικού στοιχείου για την υποστήριξη και την ανανέωση της επιδερμίδας). Πραγματοποιείται με διάφορα είδη ουσιών, που απλώνονται πάνω στο λαιμό και το ντεκολτέ και παραμένουν για δέκα λεπτά μέχρι να δράσουν. Μετά τη θεραπεία, το δέρμα μένει ελαφρώς κοκκινισμένο για μία βδομάδα περίπου. Δύο ή τρεις θεραπείες αρκούν για τη διόρθωση των ρυτίδων και των κηλίδων.

-Λέιζερ: Με την ακτίνα φωτός πραγματοποιείται ένα είδος χημικού πίλινγκ, που απομακρύνει το πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος και διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Το λέιζερ εκπέμπει ελεγχόμενη θερμότητα. Για να λειάνει ακόμα και τις πιο βαθιές ρυτίδες, τις μικρές ουλές ή τις κηλίδες, αρκεί μονάχα μία θεραπεία. Και η αποκατάσταση είναι ταχεία: μετά από λίγες μέρες το δέρμα είναι τέλειο. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

-Κρυολίφτινγκ: Αυτή η τεχνική, αφού παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, τώρα χρησιμοποιείται με επιτυχία για τη διόρθωση των ρυτίδων. Πώς λειτουργεί; Με την εφαρμογή πάνω στο δέρμα ενός κοκτέιλ ουσιών, με ισχυρή απολεπιστική δράση, όπως γλυκολικό οξύ, βιταμίνη C και ρετινόλη. Αυτά τα πολύτιμα συστατικά καταφέρνουν να διεισδύουν βαθύτερα μέσα στο δέρμα χάρη σε ένα κυλινδρικό κομμάτι πάγου που περνάει πάνω από την περιοχή. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και γι’ αυτό δεν απαιτείται κανενός είδους αναισθησία. Ο απαραίτητος αριθμός επισκέψεων κυμαίνεται από μία έως τρεις.

-Λίφτινγκ: Μετά τις απαραίτητες τομές, το δέρμα τραβιέται και τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειανθούν οι ρυτίδες και να εξαφανιστεί η χαλάρωση. Το λίφτινγκ στην περιοχή του λαιμού είναι λιγότερο πολύπλοκο και βαθύ σε σχέση με αυτό που πραγματοποιείται στο πρόσωπο. Και συνήθως συνδυάζεται με τοπική λιποαναρρόφηση, με την οποία ανασχεδιάζεται το σχήμα του λαιμού και απομακρύνεται το διπλοσάγονο.

Πόσο χρονών είστε; Ανακαλύψτε τα αδύναμα σημεία ανά ηλικία

Χαλάρωση στα πλαϊνά του προσώπου: Αρχίζει συνήθως μετά τα 40 και οφείλεται σε μία γενική χαλάρωση των μυών.

Διπλοσάγονο: Συνήθως έχει κληρονομική βάση και δεν εξαρτάται από την ηλικία.

Οριζόντιες σειρές ρυτίδων στο λαιμό: Μπορούν να σχηματιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία λόγω κακής στάσης του κεφαλιού και του σώματος, αλλά και λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Πτυχές ακριβώς στο κέντρο κάτω από το πηγούνι: Παρουσιάζονται συνήθως μετά τα 40, εξαιτίας της μείωσης του μυϊκού τόνου.

Συσσώρευση λίπους γύρω από το λαιμό: Μπορεί να προκληθεί στα 50 ακριβώς όπως και στα 20, αφού είναι θέμα γενετικής προδιάθεσης.

Κηλίδες: Αν οφείλονται στον ήλιο, τότε μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτές που είναι γενετικής αιτίας, παρατηρούνται μετά τα 40.

Ρυτίδες στο ντεκολτέ: Διακρίνονται από τα 30 και μετά, και συνήθως οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ραβδώσεις στο στήθος: Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά από δραστικές δίαιτες ή λόγω έλλειψης ελαστικότητας των τοπικών ιστών.

  Το περιοδικό
Η ομάδα
Editorial
Προηγούμενα Τεύχη
Επικοινωνία
 
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
ΜΑΙΟΣ 2014
ΜΑΙΟΣ 2014
 
join us at facebook